Czym jest squalane (skwalan) i jakie ma właściwości?

Czym jest squalane (skwalan) i jakie ma właściwości?

Na pewno spotkałaś się już z nazwą skwalan. Ostatnio ten składnik zyskuje na popularności, co nas specjalnie nie dziwi, bowiem jest świetny w pielęgnacji cery! Czym dokładnie jest squalane (skwalan) i jakie ma zastosowanie? Przeczytaj nasz artykuł i zobacz, czy kosmetyki ze skwalanem będą odpowiednie do Twojej cery.

Czym jest skwalan (squalane)?

W naturze możemy znaleźć związek, który brzmi podobnie – nazywa się skwalen. Znajduje się on w ludzkim sebum (łoju skórnym), który wydzielają gruczoły łojowe. Sebum ma za zadanie chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi, bakteriami i grzybami, tworząc na skórze filtr. Skwalen jest więc lipidem skórnym, a wraz z wiekiem jego poziom spada.

Gdzie jeszcze można spotkać skwalen? Niewielkie ilości znajdziemy także w osoczu. W organizmie wspomaga pracę wątroby i trzustki oraz wspiera transport tlenu do komórek, ponieważ wiąże wolne rodniki tlenu.

Skwalan za to jest organicznym związkiem chemicznym (węglowodorem alifatycznym), pochodnym skwalenu. Powstaje przez wysycenie wiązań chemicznych skwalenu, dzięki czemu jest trwały i nie rozpada się pod wpływem promieniowania i tlenu. Jako trwały chemicznie związek, używany jest do produkcji kosmetyków. 

Właściwości i zastosowanie skwalanu

Korzyści ze stosowania skwalanu w kosmetykach jest wiele. Główne działania jakie wykazuje to:

  • głęboko nawilża skórę,
  • posiada łagodną formułę, dzięki czemu jest odpowiedni dla cery wrażliwej,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe,
  • działa przeciwzapalnie,
  • ujędrnia i spłyca drobne linie i zmarszczki,
  • chroni skórę przed wolnymi rodnikami,
  • uszczelnia barierę hydro-lipidową naskórka, 
  • wygładza cerę,
  • uszczelnia barierę hydro-lipidową – tworząc barierę okluzyjną zapobiega utracie wody.

Jako, że nie zapycha porów, odpowiedni jest zarówno dla cery suchej jak i do mieszanej czy tłustej.

W jakich kosmetykach można znaleźć skwalan?

Skwalan występuje najczęściej w formie czystego olejku. Taki produkt jest niezwykle wydajny – wystarczy wzbogacić swój krem kilkoma kroplami olejku lub nałożyć go samodzielnie na twarz i ciało. 

Wysoce stabilny skwalan w postaci 100% olejku w najczystszej postaci znajdziesz w produktach Indeed Labs. Olejek Squalane z trzciny cukrowej Embryolisse ma klinicznie udowodnione właściwości odżywczo-przeciwzmarszczkowe. Nie tylko przywraca optymalny poziom nawilżenia, ale również spłyca drobne linie i zmarszczki. Ze względu na to, że jest to olejek ultralekki, bezzapachowy i hipoalergiczny, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry. Olejek szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy, dlatego będzie on świetnym wyborem, jeśli nie lubisz tłustych konsystencji produktów. 

Posiadaczki suchej cery z pewnością docenią go za właściwości nawilżające – wymieszaj kroplę z serum, kremem lub podkładem, aby dodatkowo nawilżyć skórę. Olejek nadaje się zarówno na skórę twarzy, ale także możesz go użyć na włosy, paznokcie czy ciało.

Więcej o magicznych właściwościach olejków dowiesz się z naszego artykułu: Olejki do twarzy w walce ze zmarszczkami.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. Brianpoult
    4 miesiące temu

    Great internet site! It looks extremely professional! Keep up the excellent work!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *