Glycerin w kosmetykach – jaki efekt da Twojej skórze?

Glycerin w kosmetykach – jaki efekt da Twojej skórze?

Glycerin, której inna popularna nazwa to gliceryna jest jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków na całym świecie. Jest też przydatna w wielu innych przemysłach, np. wojennym, jako… składnik materiałów wybuchowych! Jeśli jesteś ciekawa, czym jest ten składnik i jaki efekt da Twojej skórze – koniecznie doczytaj nasz artykuł do końca!

Czym jest i jak powstaje glycerin?

Zanim przejdziemy do wykorzystania glyceriny w kosmetykach, przedstawimy Ci czym tak naprawdę jest gliceryna i w jakich innych sytuacjach może się przydać. Glicerol występuje w naturze jako organiczny związek chemiczny z grupy cukroli (inaczej alkoholi cukrowych). Jest obecny zarówno w tłuszczach zwierzęcych, jak i roślinnych. Jeśli chciałabyś wiedzieć, jak wygląda wyekstrakcjowany – nie robi zbyt dużego wrażenia. Jest cieczą o gęstości syropu, przezroczystą i tłustawą. Sama w sobie nie jest niebezpieczna – nie wykazuje działania żrącego czy łatwopalnego.

Gdzie – poza kosmetykami – wykorzystujemy glycerin?

Gliceryna, tak jak wspomnieliśmy, występuje zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. To wszystko dzięki jej zdolności do higroskopijności. Co to oznacza? Higroskopijne substancje czy związki, przejawiają tendencje do bardzo łatwego wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą. Tę umiejętność zachowują również, gdy woda ma postać pary wodnej. Glycerin jest zatem przydatny w fizjologii zwierząt (np. niektórych owadów). Pomaga im… nie zamarznąć! Ponieważ pochłania wodę, uniemożliwia zamarzanie np. płynów ustrojowych. Dodaje się jej też do spermy, aby nie zamarzła – dzięki temu możliwe jest przechowywanie plemników w niskich temperaturach.

Jesteś ciekawa, jakie związki gliceryna ma z wybuchami? Cóż, jest to zasługa chemicznych procesów, które w procesie estryfikacji wytwarzają triazotan glicerolu (wyjątkowo “wybuchowy” związek). Ponadto glycerin stosuje się w garbarstwie, przy produkcji płynów hamulcowych, słodkich likierów czy jako składowa płynu do e-papierosów.

Glycerin w kosmetykach – jakie ma zastosowanie?

No dobrze, wiesz już skąd bierzemy glicerynę, czy jest niebezpieczna i jakie ma zastosowanie. Ale co z kosmetykami? Przecież po to w ogóle czytasz ten artykuł, prawda?

Jak powstaje gliceryna kosmetyczna? 

Opisana powyżej gliceryna nie do końca nadaje się do kosmetyki. Potrzebna jest jej obróbka. Najlepiej pozyskiwać ją zatem od razu z tłuszczów roślinnych – np. z oleju kokosowego czy palmowego (oraz niektórych tłuszcze zwierzęce). Najczęściej produkuje się ją jako produkt uboczny przy produkcji mydła. Można ją też uzyskać metodą syntetyczną. Używa się wtedy propylenu. Nie jest to najlepszy sposób – propylen jest składnikiem ropy naftowej.

Na etykietach powinnaś szukać właśnie określenia “glycerin”. Jako, że nie ma obowiązku wypisania jej pochodzenia, osoby, którym zależy na kosmetykach wegańskich, cruelty-free oraz ekologicznym podejściu do przemysłu kosmetycznego, powinny upewnić się, że gliceryna zawarta w danym produkcie nie jest pochodzenia zwierzęcego. Zdecydowanie polecamy kosmetyki z gliceryną pochodzenia roślinnego!

Jakie właściwości w kosmetykach ma glycerin? 

Glycerin, dzięki swej higroskopijności, bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholach. Nie rozpuszcza się jednak w tłuszczach. Dlaczego jest to istotne? Ano dlatego, że dzięki temu glycerin:

  • wiąże wodę w skórze (wydłużając nawilżenie),
  • ułatwia łączenie się innych składników – i pomaga przedostać się im w głąb skóry,
  • chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych,
  • nawilża (o ile jej stężenie nie przekracza 15%),
  • przyspiesza proces regeneracji skóry,
  • zapobiega zmarszczkom,
  • zmiękcza i wygładza włosy,

Jak widać, gliceryna jest całkiem przydatna! Ważną informacją jest to, aby kosmetyki nie zawierały więcej niż ok. 15% tego składnika. Jeśli jest więcej, może ona działać wysuszająco. Nie polecamy też gliceryny osobom, które mają problemy z trądzikiem i zaskórnikami. Ponieważ glycerin tworzy warstwę ochronną na skórze – z jednej strony ją nawilża, ale z drugiej może utrudnić swobodne wydalanie przez pory sebum. Dlatego – jeśli masz cerę z problemami – lepiej unikaj gliceryny.

W jakich kosmetykach znajdziesz glicerynę?

Najpopularniejsze produkty, które zawierają w składzie glicerynę to przede wszystkim: kremy do rąk i stóp oraz pomadki ochronne do ust. Znajdziesz je w wersji codziennej, ale także tej do zadań specjalnych. Ponieważ gliceryna wiążę wodę w skórze, zapobiega jej wysuszeniu. Dlatego silnie nawilżające kremy, np. na zimę, dla cery dojrzałej – zazwyczaj zawierają glycerin.

Poza kosmetykami do skóry twarzy, rąk, stóp czy ust, ten składnik znajdziesz też w kosmetykach przeznaczonych do włosów – w szamponach i odżywkach. Dzięki obecności gliceryny, włosy stają się bardziej gładkie, delikatne i odżywione.

Czy glycerin jest niebezpieczny dla skóry?

Glycerin w wysokim stężeniu może wysuszać skórę. Dlatego, jeśli chciałaś nałożyć na skórę czystą glicerynę, lepiej tego nie robić. Ponadto, tak, jak wspominaliśmy, nie najlepszym pomysłem jest używanie kosmetyków z tym składnikiem przez osoby mające problemy skórne. Mimo tego, gliceryna jest bezpieczna. Przede wszystkim dlatego, że nie uczula. Dlatego właśnie jest tak popularna (drugim powodem jest to, że jest relatywnie tanim składnikiem).

Gliceryna w czystej postaci jest bezbarwna i bezzapachowa, nie wywołuje reakcji alergicznych i nie stanowi zagrożenia dla kobiet w ciąży.

Kto powinien używać kosmetyków z gliceryną?

Decydując się na kosmetyki z gliceryną, warto odnieść się do jej cech i właściwości. Jeśli masz problemy z przesuszoną skórą – np. dłoni czy stóp, to krem ze składem, w której się ona znajduje może Ci pomóc! Także dojrzałe panie powinny zdecydować się na krem do twarzy zawierający glicerol. Taki kosmetyk silnie nawilża głębokie warstwy skóry, ułatwi dotarcie tam także innym składnikom odżywczym. Dzięki temu buzia będzie bardziej promienna, skóra elastyczna, a zmarszczki zminimalizowane.

W zasadzie nie ma przeciwwskazań do używania gliceryny. Jedynie osoby z problemami skórnymi powinny być ostrożne.

W jakich kosmetykach IndeedLabs znajdziesz glicerynę?

W niektórych kosmetykach naszej marki, znajdziesz oczywiście glicerynę! Jest to dobry składnik, który szybko potrafi zdziałać naprawdę dużo. Ze względu na swe możliwości nawilżające, szukaj jej przede wszystkim w kosmetykach, które mają właśnie takie przeznaczenie.  Świetnym przykładem jest np. Hydraluron™ Moisture Jelly. Ten niezwykły krem ma właściwości głęboko nawilżające. Efekt jest niemal natychmiastowy, a niezwykle przyjemna przy nakładaniu konsystencja galaretki, sprawia dużo przyjemności w czasie wieczornego rytuału! Efekt nawilżonej skóry jest niemal natychmiastowy i utrzymuje się naprawdę długo!

Innym kosmetykiem IndeedLabs, który zawiera glycerin jest Hydration Booster. To niezwykle silne serum ma za zadanie nawilżyć skórę twarzy. Ale nie powierzchownie! Serum wnika głęboko w głąb, wzmacnia warstwę lipidową, pozostawiając cerę odżywioną, promienną, świeżą i napiętą. Świetnie sprawdzi się także jako kompan pomagający zatrzymać oznaki starzenia się skóry.

Z pewnością wiesz, że najdelikatniejszą skóra twarzy jest ta wokół oczu. Należy się jej specjalna troska. Dlatego warto stosować odpowiednie kremy i balsamy – szczególnie na noc. Zapewni to prawidłowe odżywienie i nawilżenie. W naszym rewolucyjnym Eysilix II™, znajdziesz glicerynę i wiele innych składników, które zadbają o tę wyjątkowo delikatną i wrażliwą okolicę.

Wybierając odpowiednie kosmetyki, zawsze sprawdzaj skład. W IndeedLabs dbamy o to, by każdy produkt powstawał w zgodzie z nauką oraz naturą. Koniecznie podziel się z nami swoimi wrażeniami po zastosowaniu naszych kosmetyków!

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *